Vineri 13 e o superstitie intalnita in intreaga lume,asa ca s-a gasit un termen pentru cei care se tem de aceasta data. Fobia se numeşte paraskevidekatriaphobia.

Vineri 13 a starnit multe controverse, dar nu se stie exact de la ce au pornit superstitiile legate de aceasta zi. Daca egiptenii si chinezii considerau numarul 13 ca fiind norocos, americanii nici nu vor sa auda de data respectiva.

Legatura dintre vineri 13 si ghinion se pierde undeva in ceata…
Primul eveniment istoric inregistrat legat de aceasta data, este masacrul Cavalerilor Templieri, care a avut loc vineri, 13 octombrie 1307. Ar putea avea si origine biblica: al 13 membru al Cinei cea de Taina a fost cel care l-a tradat pe Iisus.

Iata si cateva super-idei despre vineri 13:

– multe spitale din lume nu au salonul cu numarul 13, unele cladiri inalte nu au numerotat etajul 13 iar unele aeroporturi sar peste poarta 13.

– Napoleon era triskaidekafobic (o alta denumire a fobiei). El nu calatorea in ziua de 13 a fiecarei luni si nici nu primea 13 invitati la masa.

– numarul 13 sufera si dupa pozitia lui, imediat după 12 care in numerologie este considerat un numar complet, perfect: 12 luni in an, 12 semne zodiacale, 12 zei in Olimp, 12 munci ale lui Hercule, 12 triburi în Israel, 12 apostoli ai lui Iisus, 12 oua intr-o duzina, etc.