Viata

Milioane de oameni nu primesc scrisori de dragoste, iar eu aș putea fi conducătorul lor

Charlie Brown e unul din personajele mele preferate nu numai pentru replica din titlu, ci și pentru alte replici faine, de la nimic nu face mai fad untul de arahide decât dragostea neîmpărtășită sau întotdeauna se întunecă peste măsură înainte să se întunece de tot.

Personajul principal din The Peanuts și câinele său, Snoopy, îmi sunt atât de dragi încât, în ciuda reticenței mele față de jocurile pe ecran, am jucat în ultimele luni Snoopy’s Street Fair și abia aștept nivelurile următoare.

Aproape 18.000 de comic strips cu The Peanuts au fost publicate între 1950 și 2000, majoritatea fiind gândite și desenate de părintele seriei, Charles M. Schulz. Astăzi, The Peanuts este considerată cea mai longevivă serie a genului, iar Charles M. Schulz este unul din puținii graficieni ‘cu stea’ pe Hollywood Walk of Fame.

Muzeul care îi poartă numele strânge în continuare dovezi istorice din procesul de creație al seriei. La aniversarea a 60 de ani The Peanuts, s-a lansat albumul The Peanuts Collection: Treasures from the World’s Most Beloved Comic Strip (oct-10, Little Brown and Company), o coffee table book superbă.

The Peanuts Collection este o carte minunată. Nu numai pentru că face o istorie completă a seriei de comics, de la geneza personajelor la felul în care evoluția lor a fost influențată de editori, dar și de întrebările cititorilor, și nu numai pentru că pentru realizarea materialului Nat Gertler a discutat cu persoane diferite (de la copii care și-au populat universul copilăriei din anii 1950 la fiica lui Charles M. Schulz), ci și pentru că este o colecție inedită, plină de ‘tresures’ sub forma unor replici de comic books vintage inserate în carte, sub forma baseball cards, stickerelor și tăieturilor de ziare, dar și sub forma vinietelor și scrisorilor pe care Charles M. Schulz le scria copiilor și sub forma planșelor de schițe ale unora dintre cele mai cunoscute comic strips.

Nu mai puțin de 200 de astfel de artefacte sunt ‘ascunse’ în carte, făcând lectura un treasure hunt, dar și o vizită cât se poate de palpabilă în colecția muzeului Schulz. Mi-a plăcut cartea foarte mult, nu numai pentru imersiunea în copilărie pe care o produce, dar și pentru faptul că lectura ei nu mi-a deformat deloc sentimentul că The Peanuts, a căror lectură completă ar lua o viață, sunt un univers în care nu te-ai putea plictisi niciodată. Mai jos găsiți câteva dintre inserturile din carte.